sâmbătă, 20 februarie 2010

Take Five

In momentul de fata ascult niste muzica jazz. Mai exact ascult cvartetul Dave Brubeck. Unul din lucrurile care face muzica jazz superb de ascultat este faptul ca nu exista un singur instrument sa straluceasca asupra celorlalte, ci toate functioneaza intr-un tandem perfect in care lipsa sau adaugarea unui instrument ar distruge fuziunea sonora ce creeaza muzica. Nu ceva care suna bine. Muzica.
Un lucru interesant este ca in spatele fiecarui instrument se afla un om. Si nici unul din acesti oameni nu par sa fie interesati in a straluci personal. Prin muzica lor se simte ca sunt fericiti sa lucreze in tandem ca sa creeze ceva superb. Nu ceva specaculos, individual. Ceva superb prin cooperatie.
Oamenii sunt o specie interesanta, am spus-o de multe ori pana acum si voi continua sa o spun pana nu ma mai surprinde ceva la oameni (nu prea vad sa se intample) sau pana mor (mai probabil). Ne mandrim cu faptul ca suntem singura specie care gandeste individual, liber, inafara instinctelor de supravietuire, materne, paterne, de reproducere etc. Si aceasta libertate de gandire a dat nastere la multe lucruri incredibile. Carti, piese de teatru, inventii, descoperiri si da, muzica. Ne mandrim cu individualitatea si unicitatea noastra, si vrem sa fim recunoscuti pentru diferentele noastre, vrem sa fim apreciati pentru lucrurile care le-am facut individual.
Dar, ne mai numim si creaturi sociale. Si asta e adevarat. Mai adevarat, poate. In schimb nu prea dovada ca chiar suntem creaturi sociale. Dar pentru fiecare pilon al societatii, pentru fiecare geniu artistic sau stiintific sau logic recunoscut sunt o suta de nerecunoscuti. Si si mai interesant, pentru fiecare descoperire, pentru fiecare opera de arta exista nevoie de inspiratie. Si foarte des, inspiratia vine de la alti oameni, chiar daca doar unul este recunoscut pentru aceasta creatie.
Sunt multi maestri in ziua de azi. In muzica, in stiinta in toate domeniile. Si in general acesti maestri sunt urmati. Dar cand acesti maestri sunt impreunati, sa creeze ca o singura entitate, in general, ceva care chiar iese in evidenta este produsul. Nu ma credeti? Atunci ascultati, si vedeti.

http://www.youtube.com/watch?v=vmDDOFXSgAs

Un comentariu:

  1. Genial Scotty >:D< imi e dor de tine! mersi de cooment, o sa onorez fiecare zi cu cate o postare:D deabia astept sa vii home :) puup

    RăspundețiȘtergere